Olika lånPrivata lån

Kreditupplysning i samband med lån – så funkar det

När du ska ta ett lån är det viktigt att du har tillräckligt god ekonomi för att betala tillbaka pengarna du är skyldig – inklusive ränta. För att banken eller långivaren ska kunna känna sig trygg med att låna dig pengar sker alltid en kreditupplysning. I Sverige är det obligatoriskt med kreditupplysning när du ansöker om lån eller krediter, men alla upplysningar går inte via Upplysningscentralen.

Kreditupplysningen kan ses som en trygghet för både dig och banken eller långivaren. I kreditupplysningen finns tydlig information om dina inkomster, samt om du har tidigare skulder och lån bakom dig. Skulle det finnas några betalningsanmärkningar kan du även hitta dessa här, såväl som skulder hos Kronofogden. Med hjälp av informationen kan banken sedan fatta ett beslut om du är tillräckligt kreditvärdig för att få lånet beviljat eller inte.

Lån utan kreditupplysning – finns det?
Som tidigare nämnts i utrikes nyheter är det lag på att alla banker och kreditgivare måste ta en kreditupplysning på sina ansökande. Det är helt enkelt för att säkerställa att kunden har en bra ekonomi och kan betala tillbaka lånet, samtidigt som de kan leva ett skäligt liv. Det är också en trygghet för banken, som naturligtvis vill få tillbaka sina pengar.

Med det sagt finns det alltså inget lån som kan tas utan kreditupplysning. Vet du med dig att du har många kreditupplysningar bakom dig eller om du har sämre kreditvärdighet kan du däremot undvika lån med just UC. UC är den största upplysningstjänst som finns idag och som har den mest kompletta informationen om dig. Genom att använda Bisnode eller Creditsafe istället kan du fortfarande få ett bra lån, även om du har betalningsanmärkningar bakom dig. Dessa kreditupplysningsföretag är förekommande hos långivare som erbjuder mindre lån, t.ex. snabblån, sms-lån eller mindre privatlån som riktar sig till privatpersoner.

Kostar en kreditupplysning?
En kreditupplysning i samband med en låneansökan är helt gratis. Du betalar alltså inget extra för att en kreditupplysning ska tas. Om du däremot vill ta en upplysning på dig själv, t.ex. för att se vilken information banken kommer få ta del av, kan du behöva betala ett mindre belopp. Dessa belopp är oftast väldigt små och det kan handla om allt från 20-50 kronor. Fördelen med att ta en kreditupplysning på dig själv är att du inte behöver oroa dig för att den ska registreras och påverka kreditvärdigheten negativt, samtidigt som du kan se om du kan förbättra din kreditvärdighet – t.ex. genom att säga upp och avsluta krediter som du inte använder dig av.

Hur många kreditupplysningar kan man ta?
Allt för många kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt. Därför är det en god idé att försöka undvika upplysningar några månader innan du ska ansöka om ett lån. Ju färre upplysningar som har tagits på dig, desto enklare är det för banken att ta ett korrekt och rättvist beslut om ditt lån.

Det finns således ingen regel för hur många eller hur få upplysningar du kan ha för att få ett lån beviljat. Vill du minska risken för att påverkas negativt är det bäst att använda en låneförmedlare i samband med din ansökan. Då tas bara en kreditupplysning, som sedan delas med flera olika långivare och banker. Det innebär att så många som 40-50 långivare och banker då kan ta del av din kreditupplysning och därefter välja om de vill erbjuda dig ett lån eller inte. En låneförmedlare är vanligtvis helt gratis att använda sig av och du kan själv välja om du vill ansöka med eller utan kreditupplysning från Upplysningscentralen.